9 начина да мотивирате без пари

Преди време LinkedIn беше публикувана статията “9 неща, които мотивират служителите повече от парите”. У нас на почит е автократичният подход в ръководенето на хора. В сравнение с него, препоръките в статията са като предложение за пълна слободия. Разумният баланс се постига трудно и се изкушавам да цитирам героя на Шон Конъри от филма “Клопка”: “It’s impossible but doable”. Ще предложа една българска вариация на тези девет мотиватора:

1. Когато някой направи постижение – похвалете го пред всички. Това ще направи и вас като мениджър за изглеждате по-авторитетен и стабилен.

2. Направете екип – включете в него хора с различни силни страни, така че да се допълват. Лидер в екипа е една от ролите, не по-привилигеровано положение.

3. Питайте служителите за мнението им и слушайте идеите им – даването само на нареждания и инструкции ще ви изяде времето и нервите. А можете да чуете много интересни предложения, не е нужно всичко да измисляте сами.

4. Критикувайте насаме и винаги с основание. Старайте се комуникацията ви със служителите да не е само критика, а също и обмен на идеи, въпроси, споделяне на опит.

5. Изисквайте най-много от най-добрите и непрекъснато разгласявайте постиженията им. Хем ще ги мотивирате, хем така ще насърчите останалите да ги последват.

6. Разговаряйте със служителите като с хора, равни по човешки права на вас. Не се ограничавайте само с официалните заповеди, нареждания и директиви. Разговаряйте.

7. Давайте малки награди на заслужилите – специални разрешения, отстъпки от някои не-дисциплинарни правила, малки материални изрази на внимание

8. Ако ще правите фирмено парти или тиймбилдинг, първо се уверете, че екипът ги приветства и не ги приема като израз на неуместна показност. Хората ви може да приемат по-добре една вечеря и разговор с вас в неформална обстановка.

9. Казвайте “Благодаря”, когато нещата вървят добре. Не се крийте, когато не вървят.

Истината е, че има и още :-)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *